1988 őszén feleségemmel, Georgiával együtt meghívtak Hongkongba, egy önbecsüléssel és személyiség kibontakoztatásával foglalkozó konferenciára. Minthogy először jártunk a Távol-Keleten, úgy döntöttünk, hogy kibővítjük az utat, és ellátogatunk Thaiföldre is.

Bankokba érkezve elhatároztuk, hogy megtekintjük a város leghíresebb buddhista templomait. Tolmácsunk és sofőrönk társaságában aznap számos épületet kerestünk fel, de egy idő után összemosódtak emlékeimben.

Az egyik azonban kitörölhetetlen nyomot hagyott szívünkben és emlékeinkben. Ez volt az arany Buddha temploma. Kívülről nem látszott nagynak, nem lehetett több tízszer tíz méteresnél. Belépve azonban meghökkentésre késztetett bennünket a három méter magas, színarany Buddha-szobor. Több mint két és fél tonnát nyom, és az értékét körülbelül százkilenvenhat millió dollárra becsülik! félelemmel vegyes tisztelettel bámultuk a lenyűgöző szobrot, mely jóságos mosollyal tekintett le ránk.

Miközben turistákhoz illően tettük a dolgunkat (lelkes "Ó!" és "Ah!" kiáltások közepette szorgosan kattintgattunk fényképezőgépünket), egy üvegtárlóra lettem figyelmes, benne egy körülbelül húszszor harminc centiméteres cserépdarab, mellette gépelt papírlapon a káprázatos műalkotás története.

1957-ben egy kolostor szerzetesei új helyre akartak szállítani egy agyag Buddha-szobrot. A rendházat a Bankokot átszelő főútvonal építése miatt el kellett költöztetni. Amikor a daru emelni kezdte a hatalmas bálványt, a szobor saját iszonyatos terhétől megrepedt. Ráadásul eleredt az eső, ezért a kolostor feje, aki aggódott a szent Buddha épsége miatt, úgy határozott, hogy eresszék vissza a szobrot, és takarják le egy nagy ponyvával, nehogy a csapadék kárt tegyen benne.

Estefelé a főbonc kiment, hogy ellenőrizze a Buddhát. Zseblámpájával a ponyva alá világított, hogy bem nedvesedett-e át a védőhuzat. Ahogy a fénykéve a repedésre esett, mintha valami megcsillant volna. A szerzetes különösnak találta a dolgot, és ahogy jobban szemügyre vette a csillogást, arra gondolt, hátha rejtőzik valami az agyag alatt. Vésőt és kalapácsot hozott a kolostorból, és kezdte lefejteni az agyagot. Ahogy újabb és újabb cserepek váltak le, a ragyogás mind jobban erősödött. Sok órás megfeszített munka után a szerzetes előtt állt a csodálatos tömör arany Buddha.

Történészek feltételezése szerint a felfedezés előtt több évszázaddal a burmai hadsereg Sziám, a mai Thaiföld lerohanására készült. A sziámi szerzetesek, tudván, hogy hazájukat hamarosan idegen katonák özönlik el, agyagréteggel födték be a becses arany Buddhát, nehogy a megszállók zsákmányává váljon. Úgy tűnik, hogy a burmaiak mind egy szálig kardélre hányták a boncokat, s így az arany Buddha létezése egészen addig a sorsdöntő 1957-es napig titok maradt.

Mialatt A Cathay Pacific Airlines gépén repültünk hazafelé, elgondolkodtam. Olyanok vagyunk mi, emberek, akár az agyag Buddha. A félelem kemény kérge alatt mindegyikünkben ott rejtőzik az arany Buddha, vagy, ha úgy tetszik, arany Jézus vagy arany lényeg - igazi énünk. Valamikor két- és kilencéves korunk között elkezdjük betakarni valódi, természetes lényünket. Az tehát a dolgunk, hogy képzeletbeli kalapácsunkkal és vésőnkkel újra napvilágra hozzuk igazi önmagunkat.

Jack Canfield

Forrás:Erőleves a léleknek.

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód-tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései, A Főnixmadár újjászületése, a Használd az elméd! és Az idő nem vár című könyvek szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

Vélemény az A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé című könyvről

„Mérhetetlenül hálás vagyok, hogy elsők között olvashattam a könyvet!
Számítógépen keresztül olvastam, és ha lett volna a monitoron egy kamera, az azt vette volna fel, hogy ‒ végig széles mosollyal az arcomon ‒ kitartóan bólogatok.

Kiváló írásnak tartom, mert az olvasó úgy érezheti magát közben, mintha bensőséges párbeszédet folytatna az íróval egy jó latte macchiato mellett. Lívia őszinte és közvetlen hangnemével igazán közel tud kerülni az olvasóhoz, amiről én azt gondolom, hogy nem tanítható, hanem egy olyan képesség, amivel csupán kevesen rendelkeznek.

Ugyanakkor a szó legnemesebb értelmében egyszerű, valóban »emberi nyelven« íródott, emiatt mindenki számára könnyen érthető, még azok számára is, akik a kezdő lépéseiket teszik meg önmaguk felé.

Kedvenc részem a Szeresd és tiszteld önmagad! című fejezet, amelyben bárki meglelheti a választ a saját hogyan?-jára. Úgy érzem, hogy nagyon-nagyon sok embernek el kellene olvasnia ezt a könyvet! Méltó útitársa lesz az olvasónak az önmaga felé vezető úton!”

Szeretettel: Hajdú Kata, önismereti tanácsadó