Máté Gábor: Szétszórt elmék

Egy újabb gyöngyszemre akadtam, amelyet kötelező olvasmányként adnék mindenki kezébe.

Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten, családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire. Ő maga is és gyermekei is figyelemhiány zavarosok, ezért is tud hitelesen beszélni a témáról.

Alapvetően az ADHD-s gyerekek és felnőttek miatt kezdtem el olvasni, de ez a könyv sokkal több ennél.

A figyelemzavar sok mindenkinél jelen van, még ha nem is tud róla az illető. Az okainak a feltárása pedig közelebb visz a megoldáshoz.

Máté Gábor a könyvében a következő kérdésekre keresi a választ: Népbetegség a figyelemhiány zavar és a hiperaktivitás? Vagy csak a gyerekek szenvednek tőle? Honnan ered, és hogyan gyógyítható?

Néhány részlet a könyvből:

„… az emberek tévedhetetlen ösztönnel találják meg maguknak azt a párt, akinek a tudattalan szorongási szintje éppen olyan, mint az övék, aki tükrözi a működési zavaraikat, és aki minden feldolgozatlan érzelmi fájdalmukat a felszínre tudja hívni.”

„Igazak vagy sem, a figyelemhiány zavar és egyéb problémák szigorúan genetikai magyarázatainak is megvan a maguk bája. Könnyen érthetők, társadalmilag konzervatívak és pszichológiailag megnyugtatók. Nem vetnek fel kényelmetlen kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy a társadalom és a kultúra vajon miként rombolja tagjainak egészségi állapotát, sem arról, hogy vajon az ember családi élete milyen hatással van fiziológiai és érzelmi berendezkedésére.”

„A gyermek agyfejlődésére óriási hatást gyakorol az a csalási környezet, amelyben élete első néhány évét tölti. Nyilvánvaló, hogy az agy/elme problémái, így a figyelemhiány zavar is sokkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki olyan családoknál, amelyekben a szülők maguk is viselkedészavarral vagy pszichológiai problémákkal élnek.”

„Akárcsak a hiperérzékeny műszerek, az érzékeny gyermekek a környezetük pillanatnyi érzelmi változásait is észlelik és rögzítik. Ez nem választás kérdése; az idegrendszerük sajátosságából fakad. Olyan ez, mintha minden irányba láthatatlan antennáik meredeznének, amellyel a környezetükben jelentkező pszichikai jelenségeket felveszik és a testükbe vezetik.” 

Ajánlom mindenkinek ezt a nagyszerű könyvet.

 

Tánczos Lívia

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései és A Főnixmadár újjászületése című könyv szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

„Tánczos Lívia könyve, A SikerÚtja titkos lépései nem egy egyszerű útmutató. Olyan dolgokat ír le, amik mindenkinek fontosak és irányadóak lehetnek, ugyanakkor ráébreszti az embert arra is, mennyi mindenben lehet és kell is még fejlődnie. De nem csak 'megmondja a tutit', hanem kézen fogva, támogatva végigvezet az úton, amit mindenkinek magának kell bejárnia, legyen főállású anya vagy akár egy jól menő vállalkozás tulajdonosa. Elvezet egy útkereszteződéshez, megmutatja a lehetséges utakat, azok következményeit, de aztán otthagy, hogy magad hozd meg a döntést és járd végig a választott ösvényt. Lívia hatalmas mennyiségű tudást és élettapasztalatot ad át, amit képes volt könnyen érthetővé és jól követhető rendszerré formálni. Ha valaki valóban meg akarja változtatni az életét, íme, itt a segítség, hogyan is lehet.”

Szabó Eszter, pszichológus