Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Önmagunk és mások megismerésének egyik módja a személyiségtípusok megismerése vagy más néven vérmérsékletnek is szoktuk hívni. Hippokratész i. e. negyedik században elkülönített négy vérmérsékleti típust és ezeket foglalta össze Florence Littauer a Személyiségünk rejtett tartalékai című könyvében. Ezt a cikket ennek a könyvnek az alapján állítottam össze, mert egy olyan összefoglaló mű, aminél jobbat nem találtam. Le szeretném szögezni, hogy tiszta típus nincsen. Állandóan változunk és így személyiség jegyeink is velünk változnak. (Ezenkívül még sokféle típustan létezik, de most ennek a nehéz pszichológia tantárgynak az ismertetésétől eltekintenék.)

A népszerű szangvinikus embereket úgy lehet a legegyszerűbben megismerni, hogyha szétnézel egy bulin, hogy ők vannak a társaság figyelmének a középpontjában. Állandóan beszélnek, mindenkivel beszélgetést kezdeményeznek és szeretnek viccet mesélni. A leghétköznapibb eseményeket is színesen tudják elmesélni. Örömöt hoznak a nehéz percekben és naiv ártatlanságot csempésznek a fásultság helyébe. Alkotóerejük és elbűvölő természetük megszínesítik a szürke hétköznapokat.

A tökéletes melankolikusok mindig céltudatosak, a rend és a szervezettség elkötelezett hívei. Nélkülük nem sok költészet, zene, képzőművészet, irodalom vagy filozófia jutott volna az emberiségnek. Éles szemükkel az élet lényegének a mélyére látnak. Ügyelnek a részletekre, amikor mások csak felületes munkára képesek. Lételemük a különféle jegyzékek, táblázatok és grafikonok készítése.

Az erőteljes kolerikus típust a legkönnyebb megérteni és vele együtt élni, csupán egyetlen parancsának kell engedelmeskednünk: tedd meg itt és most úgy, ahogy én akarom. A kolerikus nyíltan tárgyal mindenkivel, tudja, hogy minden rendben lesz, amíg az ő kezében van az irányítás. Céltudatossága és veleszületett vezetői adottságai révén bármely választott pályán a csúcsra jut.

A békés flegmatikusok a nagy kiegyenlítők mindannyiunk között, megmutatják nekünk, hogy semmit „nem kell mellre szívni”. Ő velük a legkönnyebb együtt élni. Mindenhova beilleszkednek, a helyzettől függően ragyogóan beszélnek vagy bölcsen hallgatnak. Kerülik a konfliktusokat és a részrehajló döntéseket. Nem sértenek meg senkit és nem hívják fel magukra a figyelmet.

Hihetetlen szerencsés vagyok, hogy ezekkel a személyiségtípusokkal már nagyon fiatalon megismerkedtem. Számomra a toleranciát jelenti az, hogy ismerem ezeket a tulajdonságokat.

Senki nem szereti, ha beskatulyázzák és ráhúznak olyan vonásokat, amelyeket úgy gondolnak nincsenek meg bennük. Személyiségünk életkörülményeinkkel együtt folyamatosan változnak, ezért ha elkészítünk egy személyiségtípus tesztet lehet, hogy 1 évvel később kitöltve eltéréseket fog mutatni. Viszont egy két fő vonás mindig változatlan marad.

Jegyezd meg, hogy Te is és mindenki más egyedi és megismételhetetlen személyiség!

Tiszteld a másik ember másságát! Légy toleráns a körülötted lévő emberekkel és mosolyogj egyedi mivoltán!

Légy toleráns a pároddal, a gyerekeddel, a szüleiddel, a rokonaiddal, a munkatársaiddal és a barátaiddal!

Örülj neki, hogy megtudtad miért is vagyunk annyira különbözőek!

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései és A Főnixmadár újjászületése című könyv szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

Lívia, Te egy nagyon kiegyensúlyozott, nyitott, barátságos ember vagy. Hasonlóan gondolkozol a gyermeknevelésről, az emberi kapcsolatokról, mint én, megtaláltam benned egy kicsit magamat. Bár tanulnom kellene tőled a nyugodtságot és a pozitív gondolkodást. Sokszínű és kreatív vagy, ezért is tudsz annyi jó tanácsot adni. Az életet éled is, nem csak külső szemlélő vagy, ezt úgy értem, hogy van miből tapasztalatot merítened, voltál már gödörben és abból sikerült kijutnod, mégpedig nem akárhogy, így sokkal hihetőbbek az írásaid. Amikor felteszel egy cikket vagy írsz, az olyan, mintha csak nekem szólna, ismered a problémáinkat, az elesettségünket. Tudatosan vezeted az életedet, ezt adod és próbálom elhinni, hogy én is képes vagyok rá. Nekem ebben az évben annyi gyógyszert kellett szednem, hogy már elhiszem, ennek csak egyedül én vagyok az oka, gyógyítani kell a betegség okozóját, ami a lélekben van. Meg tudtam neked nyílni az első beszélgetésünkkor, azért, mert a szemedbe nézve valahogy megnyugodtam- aki emberek lelki dolgaiba mászik, annak legyen képessége megnyitni őket - Te ezt tudod!

Berta Tímea Regina