Hány százalékban vállalsz felelősséget az életedért?

Érzékeny és nem túl népszerű téma az emberek számára a felelősségvállalásról beszélni, mert sokkal egyszerűbb áldozatként és mártírként élni, a fejünket a homokba dugva struccot játszani.

Sokkal felkapottabbak azok a blogbejegyzések, ahol „rózsaszín maszlaggal” átitatott mesékről, álmokról, érzelmekről és hihetetlen „legendákról” írnak, amelyek vagy igazak, vagy nem, de legalábbis azt szeretnénk, ha az életünk olyan lenne, vagy valóra válna, ami benne van...

Népszerűtlenek azok az értékes írások, ahol valóban szembesítik az embereket a valósággal, ahol fájdalmas tükröket mutatnak és megnyomják az olvasók nyomógombjait azért, hogy végre a saját kezébe vegye az élete irányítását. Nem értékelik azokat, akik leírják a „hogyant”, vagyis azt, mit kellene tenned, hogy végre Te is jól érezd magad a bőrödben, mert az „munkás”, meg „macerás”, ja és „fájdalmas” is, no meg „nehéz”. Nem kedvelik azt, aki meg meri mondani, hogy bizony tenni is kell azért, hogy a „rózsaszín maszlag” valósággá váljon. Mert bizony valósággá tud válni, ha TE teszel érte! Ha valóban akarod! Ha tényleg hozol erről egy döntést!

Sokkal egyszerűbb egy rózsaszín álomvilágban élni, ahol álmodozunk a szépről, a jóról, az igaz szerelemről, a gazdagságról, a jólétről, a lelki békéről, a boldogságról, a békéről és a nyugalomról. Sokkal egyszerűbb azt mondani: „ez mind-mind szép, de nekem semmi esélyem ezekre”, „nekem biztosan nem sikerül”, „neki könnyű volt”. Sokkal egyszerűbb mást okolni az életünkben jelenlévő érzelmeinkért, körülményeinkért, betegségeinkért, párkapcsolati gondjainkért, munkahelyi kihívásainkért, gyermekeink baleseteiért és tanulási problémáiért.

Te hány százalékban vállalsz felelősséget az életedért? 10%? 20%? 30%? Esetleg 50%-ban? Ne talán már 80%-ban? Vagy eljutottál már odáig, hogy 100%-ban?

Tudom, neked körülményeid vannak. Mit tudok én rólad, ne osszam már neked az észt. Hiszen Te autoimmunbeteg vagy, de lehet, hogy más kimondhatatlan betegséged van. Igazad van, nem tudok rólad semmit, de azt tudom, hogy a betegségek minimum 90%-a lelki eredetű. Tudom Te a fennmaradó 10%-ba tartozol. „Nesze neked 100% felelősségvállalás.” Ezt már kilenc évesen is tudta mondani a lányom… Te hány éves is vagy?...

Tehát hány százalékban is vállalsz felelősséget az életedért, ha még a betegségedért sem vagy képes erre, hogy végre meggyógyulj és egészséges legyél?

Tudom, neked meg a gyereked a beteg. És azt tudtad, hogy a 10-12 éven aluli gyermekek betegségért a szülő a felelős? „De hát eltört a bokája?! Be is mentem a suliba „igazságosztó önbíráskodóként” elbeszélgetni azzal a gyerekkel, aki ezt tette.” „Nesze neked 100% felelősségvállalás.” Utána néztél már egyszer is a betegsége(d) lelki okainak? Igen, a csonttörésnek is vannak lelki okai! Nincsenek véletlen balesetek!

Annyira jó, amikor beteg valaki, mert akkor a figyelem középpontjában van. Mindenki ráfigyel, sajnálja, vele foglalkozik, törődik vele és megkapja azt a szeretetet és figyelmet, amire titokban vágyik. Ezért egyszerűbb és könnyebb betegnek és áldozatnak maradni.

A betegségek megmutatják a valódi gondolataink és érzelmeink. Esélyt adnak arra, hogy valóban meggyógyuljunk. A lelki okok feltárásával hamarabb egészségesek lehetünk.

Tudom, Téged pedig megcsaltak. Az az „aljas szemét megcsalt”, „kipakolta a házat”, „ellened neveli a gyerekeket”... Te pedig vagy az á l d o z a t! Hogyan is vállalhatnál felelősséget más ember cselekedeteidért, hiszen itt egyértelmű, hogy Ő a hibás, Ő a gonosz, Ő a bűnös, Ő a rossz, Ő a vétkes, Ő a gyarló és Ő mindenért a felelős. A tönkrement házasságodért, a szeretet hiányodért, az alacsony önbecsülésedért, az önbizalom hiányodért és persze azért is, mert nem szereted és tiszteled önmagad. Hiszen Ő nem szeretett megfelelően, Ő nem bizonygatta nap mint nap, mennyire értékes vagy, Ő nem tisztelt, Ő nem töltött veled elég időt, stb. Ő, ő, ő, ő… neeeem TE, csak és kizárólag Őőőőő a felelős. „Nesze neked 100% felelősségvállalás!”

Ha Te szereted és tiszteled önmagad, akkor más is képes lesz Téged szeretni és tisztelni. Amíg Te nem szereted és tiszteled önmagad, addig más sem fog Téged. Amíg nincs a helyén az önbecsülésed és az önbizalmad, addig nem leszel képes kiállni önmagadért másokkal szemben, bennragadsz egy számodra méltatlan helyzetben, nem tudod megvédeni önmagad és az érdekeidet, így meg fogod engedni a feléd irányuló nem megfelelő bánásmódot.

Az emberi kapcsolatok a tükrökről szólnak (ezek lehetnek gyerekek is), ahol is a körülöttünk lévő emberek megnyomják a lelkünk mélyén lévő fájdalmas nyomógombjainkat, hogy végre meggyógyuljunk. Ezért érzed sokszor azt, hogy ugyanabban a szituációban találod magad, csak pepitában, vagyis a szereplők és helyszín változott, de a helyzet ugyanaz maradt. Vagyis a rossz hír, hogy a megoldandó feladat még mindig ugyanaz. A tanítást pedig addig küldik a számodra, amíg meg nem tanulod a leckét!

Leélheted az életed úgy is, hogy csak 10, 20, 40 vagy 60%-ban vállalsz felelősséget az életedért. De dönthetsz úgy is, hogy bármennyire fájdalmas és nehéz is lesz, szembe nézel a múlt démonjaival, és mától 100% felelősséget vállalsz az életedért. Hinthetném neked a rózsaszín maszlagot arról, hogy ez mennyire egyszerű, meg könnyű, és jó, és hogy mennyire nagyszerű is szembenézni azzal a sok eltemetett és elfojtott érzelemmel és fájdalommal, amelyeket olyan mélyre temettem, hogy soha eszembe sem jutott volna, hogy kihatással van az életemre, de hazudnék. A tudatalattiönszabotázs-programokról beszélek, amelyeket ha nem számolsz fel, kihatással lesznek az életedre, és nem fogod érteni, miért reagálsz úgy, ahogyan a különböző szituációkban. Ez lehet a szüleiddel, a gyermekeiddel, a társaddal, a barátaiddal, a kollégáiddal, stb. lévő szituációkban.

Ezt az utat én is végig jártam… Mit gondolsz, miért tudok róla írni? És jelentem túl éltem, és túl élem minden nap. Hiszen Főnixmadár újjászületéseket átélhetünk többször is, ha éberek vagyunk és figyelünk az érzéseinkre és érzelmeinkre, amelyek megmutatják a lelkünk mélyén megbúvó fájdalmas elfojtásainkat.

Ha végig járod az utat, akkor valóban el tudsz jutni egy békés és nyugodt állapotba, ahol a szíved teli van hálával, és képes vagy mosolyogni a megpróbáltatások közepette is, mert tisztában vagy vele, hogy a tanítás a Te érdekeidet szolgálja.

A válaszokat az úton fogod meglelni, amikor az önismeret rögös útját választod. A felismerések menet közben fognak történni, amikor úgy döntesz, hogy kihúzod a fejed a homokból. A gyógyulás folyamata, akkor fog elkezdődni, amikor hajlandó leszel szembesülni a lelked mélyén megbúvó félelmekkel és fájdalmakkal. A rózsaszín álomvilágot, akkor fogod megpillantani, ha elindulsz és végig is mész a számodra kijelölt úton.

Bárki képes erre! Te is képes vagy végig menni az úton, és hidd el egy idő után még élvezni is fogod az utazást. Képes vagy elérni a legnagyobb lelki békét, nyugalmat és boldogságot, ha akarod, ha hozol erről egy döntést, és hajlandó vagy szembesülni néhány fájdalmas érzéssel és érzelemmel, amelyek most lelki blokként gátolnak Téged abban, hogy előrébb juss az életedben.

De ára van a boldogságnak, a tisztán látásnak, a lelki békének, a nyugalomnak és mindannak, amit el szeretnél érni az életedben. A bölcsességnek ára van. Mindenkinek van egy saját elképesztő és fájdalmas története. A kérdés az, hogy hajlandó vagy-e levonni belőle a megfelelő következtetést? Hajlandó vagy-e más szemszögből is tekinteni a veled történő dolgokra? Vagy egyszerűbb és könnyebb a mártír és az áldozat szerepét játszanod?

Nem tudom… de azt tudom, milyen következményei vannak annak, ha van bátorságod és erőd a kezedbe venni az életed irányítását. Ha van bátorságod és erőd – nem 50%-ban – 100%-ban felelősséget vállalni az életedért. Ha van bátorságod és erőd szembenézni a valódi éneddel. Ha van bátorságod és erőd feltárni a lelked mélyén megbúvó fájdalmakat és félelmeket.

Tehát hány százalékban is vállalsz felelősséget az életedért? Mikor fogsz erről döntést hozni? Minek kell történnie ahhoz, hogy válaszokat akarj az életeddel kapcsolatban? Te is meg szeretnéd várni, amíg kényszerű parkolópályára tesz az élet mondjuk egy betegség vagy baleset által? Szeretnél ilyen áron gondolkodási időt kapni? Vagy inkább önállóan hozod meg ezt a döntést?

Tudom, hogy bárki birtokolhatja a legnagyobb lelki békét és nyugalmat, és érezheti magát nagyszerűen minden körülmények között. Bárki képes egy olyan boldogságszintet elérni, hogy szinte minden percben túlcsordul a lelke a szeretettől, a boldogságtól és a hálától. Bárki érezheti jól magát a bőrében attól függetlenül, hogy hol van és milyen körülmények között, hiszen a hozzáállásodat és a gondolkodásodat a dolgokhoz minden körülmények között megválaszthatod.

 

Jó utat önmagad felé!

 

 

Tánczos Lívia

 

Könyvrendelés:

A Főnixmadár újjászületése – Úton önmagunk felé:  http://sikerutja.hu/fonixmadar/

A SikerÚtja titkos lépései: http://sikerutja.hu/sikerutja-titkos-lepesei/

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései és A Főnixmadár újjászületése című könyv szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

Mint kolléganőmnek köszönöm, hogy megkerestél és megtisztelsz azzal, hogy a véleményemet kéred bimbózó írói munkásságodhoz. Benned egy nagyon kedves, szerény, de rendkívül érzékeny csupaszív embert ismertem meg. Mindig volt mindenkihez egy-két jó szavad, mellyel sikerült mosolyt csalni, olykor keserü percek után az arcunkra. Nagy sorsforduló történt az életedben, de csodálatosan igyekszel megoldani a nehézségeket. Pozitív gondolataiddal, írásaiddal, úgy gondolom átformálod, nemcsak a magad, de sok olvasód gondolkodásmódját is. Jó érzéssel beszélgettem veled, minden alkalommal, mindig feltőltödtem lelkileg a beszélgetéseink során, hiszen a jó gondolatok jó irányba terelik az emberek életét. Kívánok a további munkádhoz, úgy a privát, mint a többi területen, mindenből elegendőt, kitartást és sok sikert az írói munkádhoz, hogy mi a barátaid, olvasóid sok-sok ideig olvashassuk, lélekmelegítő, vígasztaló, segítő gondolataidat.

Sok szeretettel ölellek: Szinko Éva