Újévi fogadalmak valóban szükségesek?

Biztosan sokan vannak, akik tesznek újévi fogadalmakat és biztosan sokan vannak azok is, akiknek eszük ágában sincs olyan megvalósíthatatlan és betarthatatlan ígéreteket tenni maguknak és környezetüknek, amelyeknek a megvalósulása már eleve kudarcra van ítélve. Ha pedig már eleve „rossz alapokról” indulna az egész, akkor megmentheted magad egy nagy adag lelkiismeret-furdalástól, önmarcangolástól és önsajnálattól.

Év vége felé és év elején sok helyen olvashatunk bejegyezéseket – akár az ismerőseink oldalán is – az újévi célokról, álmokról és fogadalmakról. Már többször írtam erről, hogy ezekhez nem kell szilveszternek vagy újévnek lenni, mert ezeket a döntéseket bármelyik másodpercben meghozhatod, és bármelyik tized másodperctől tudsz úgy élni, hogy ne legyen többet lelkiismeret-furdalásod. Bármelyik percben dönthetsz úgy, hogy a saját kezedbe veszed az életed irányítását és bármelyik órában dönthetsz arról, hogy a boldogságot választod a szomorúság helyett. Ezek megvalósításához IDŐ kell, ezek nem lesznek meg 1-2 hét vagy hónap alatt, ameddig az újévi fogadalmak tartani szoktak.

Idő, munka, türelem, alázat, hajlandóság, változni és fejlődni akarás szükséges ahhoz, hogy egy nap – lehet, hogy pont Szilveszter napján – azt mond: „Nekem pont úgy jó az életem, ahogyan van!” „Nekem nincs szükségem újévi fogadalmakra, mert az életem rendben van!” „Nem tudok, mit kívánni, mert már most is boldog vagyok!”.

Vigyázz! Félre ne érts! Nem arról beszélek, hogy ne lehetne szebb autód, házad, jobb anyagi körülményeid, csodálatos utazások, vagy bármi más, amit nagyon szeretnél. Én arról írok, hogyha Te jól vagy belül, hálás vagy az egész életedért, megfelelő önbizalmad és önbecsülésed van, szereted és tiszteled önmagad, akkor ezek a dolgok más szintre kerülnek az életedben, másként fogsz róluk gondolkodni. Többre fogod értékelni a nyugalmad, a csöndet, a megfelelő emberek társaságát, a szerető családod és azokat a tevékenységeket, amelyeket szívből csinálsz. Képes leszel más szemszögből is meglátni a dolgok lényegét és megelégszel azzal, hogy csak egy picivel jobb legyél a tegnapi önmagadnál, hogy a mindennapi életben képes legyél alkalmazni a tudásod és a bölcsességed, hogy a családoddal lehetsz, vagy hogy olyan emberek vesznek körül, akik megértenek, szeretnek és tisztelnek.

Több ismerősömnél láttam, hogy felkérték az ismerőseiket, hogy jellemezzék egy szóval a „2016”-os, vagyis múlt évi, vagy a „2017”-es következő évet. Érdekes módon a tavalyi évre láttam olyan szót is, hogy „katasztrófa”, itt többször találkoztam negatív jelzőkkel, míg a jövő évre azért mindenki bizakodóbban tekintett. Ha engem kérdeznének én mind a két helyre azt írnám: „csodálatos” vagy „csoda”. Hiszen minden csak nézőpont kérdése, és a dolgokhoz a hozzáállásunkat mindig megválaszthatjuk, mi döntünk arról, hogyan érzünk, gondolkodunk a dolgokról, vagy miként cselekszünk bizonyos szituációkban. Szerintem 1000%, hogy találnék olyan embert, aki bármit megadna azért, hogy annak az embernek a helyében legyen, aki azt írta „katasztrófa”, bármit megadna, ha csak annyi gondja lenne neki.

Az emberek fejében van egy tévképzet, egy elv, egy eszme, egy hit vagy hitrendszer, egy határozott elképzelés, hogy minek hogyan kell lennie, hogyan kell kinéznie, hogyan kell működnie, hogyan kell történnie. Például: hogyan kellene kinéznie, hány kilónak kellene lennie, lehet-e x idősen ősz haja, x idősen gyereke vagy férje/felesége, hogyan kellene az asszonynak/embernek/szülőnek/gyereknek viselkednie és beszélnie, hogyan kellene élnie, hogyan kellene a kapcsolatainak (társával, gyerekével, szüleivel, nagyszüleivel, anyóssal, főnökkel, kollégákkal, stb.) működnie, milyen házban kellene laknia, hogyan kellene élnie, milyen körülmények között kellene tengődnie, hogyan kellene bánnia vele a körülötte élőknek, mit kellene érte megtennie XY-nak, stb.

Azért stresszelnek és idegeskednek annyit az emberek, mert ragaszkodnak egy tévképzethez, egy elvhez, egy eszméhez, egy elképzeléshez, egy hithez vagy hitrendszerhez, ami a fejükben van.

Valamikor az életed folyamán meghoztál a fejedben egy döntést arról, hogy minek hogyan kellene lennie, és mennyire fontos, hogy az valóban úgy is legyen. Amikor valami nem a fejedben lévő elképzelés szerint történik, akkor szembeszállsz, vagyis ellenállsz a már megtörtént dolgoknak. Ez az oka a belső feszültségednek és küzdelmednek, szenvedéseidnek, és a lelki zavaraidnak, mert nem tudod elfogadni, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan azt Te előre elképzelted, vagy eldöntötted a fejedben." Részlet az A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé című könyvből (http://www.sikerutja.hu/az-elfogadas-ereje)

Például most karácsonykor a bejgli 27-én, a tyúkhúsleves 29-én, a sütik pedig 30-án készültek  el és képzeljétek nem dőlt össze a világ, két vagy három éve már december elején állt a karácsonyfánk, mert a kislányom azt szerette volna. Sokszor ragaszkodunk dolgokhoz, szokásokhoz, családi vagy egyéb mintákhoz, elvekhez, gondolkodásmódokhoz, eszmékhez, elképzelésekhez, emberekhez pedig, ha másként cselekednénk vagy gondolkodnánk sem lenne semmi, de legalábbis nem történne katasztrófa. Csak azért mert „úgy szoktuk csinálni”, „évek óta így teszünk” „ez nálunk soha nem volt szokás” „ilyet a mi családunkban még senki sem tett”, vagy azért mert a média azt sugallja még nem biztos, hogy összedőlne a világ, ha más szemszögből rátekintenél a dolgokra és hajlandó lennél másként dönteni. A gond ott szokott kezdődni, ha pici dolgokban sem vagy hajlandó rugalmasnak lenni és végül már a „súlyos” dolgoknál bennragadsz egy olyan helyzetben, ami már esetleg az egészségedre is – vagy akár a gyermekeidre is – káros.

Talán lehetnének ezek is jó újévi fogadalmak: „Legyek képes más szemszögből is tekinteni a velem történő dolgokra.” „Legyek képes levonni a megfelelő következtetést a velem történő dolgokból.” „Tudjam alkalmazni, amit évek alatt tanultam.” „Legyek képes az elengedésre és az elfogadásra.” „Legyek boldog minden nap.” „Megtanulom szeretni és tisztelni önmagam.” „Helyreállítom az önbecsülésem és az önbizalmam.” …

Csak egyet ne tegyél, ha már újévi fogadalmakat teszel és nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan azt szeretted volna: ne bántsd magad és ne legyen lelkiismeret-furdalásod! Bocsáss meg magadnak, ha nem pont úgy sikerülnek a dolgok, ahogy azt Te előre elképzelted vagy kitaláltad! Hiszen sokszor, ha nem kapunk meg valamit annak komoly oka van, amit ott és akkor nem értünk, nem látunk és nem tudunk. Bízz benne, hogy minden okkal történik veled!

Amire pedig igazán szükséged van az nem egy „boldog új év”, hanem egy „boldog új ember”, aki TE vagy! Ha már minden áron újévi fogadalmat szeretnél tenni, akkor annak a középpontjában TE legyél, vagyis a TE tartós – örök – boldogságod legyen a cél. Amit nem tudsz külső dolgokkal: pénzzel, autóval, házzal, utazásokkal, csinos alakkal vagy külsővel, az „igaz szerelemmel” megszerezni.

Ezt bizony önmunkával jár, az önismeret rejtelmes útján fogsz önmagadra találni. Kívánom neked, hogy megleld azokat a könyveket, filmeket, hanganyagokat, videókat, mestereket és tanítókat, akik segíteni tudnak Téged az utadon. Kívánom, hogy válaszokra lelj az előtted álló kihívásokkal teli útvesztőkben - hiszen a válaszok benned vannak - és kívánom, hogy az út végén olyan boldogságra és lelki békére találj, amiről most még álmodni sem mersz!

 

BUÉK

 

Tánczos Lívia

 

 

Könyvrendelés:

A Főnixmadár újjászületése – Úton önmagunk felé:  http://sikerutja.hu/fonixmadar/

A SikerÚtja titkos lépései: http://sikerutja.hu/sikerutja-titkos-lepesei/

 

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód-tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései, A Főnixmadár újjászületése, a Használd az elméd! és Az idő nem vár című könyvek szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

Vélemény az A SikerÚtja titkos lépései című könyvről

„Magam is húsz-egynéhány éve járom és közben folyamatosan kutatom tovább a siker útját. Ha most indulnék, ezzel a könyvvel indulnék.”

Szalai János, matematikus-közgazdász